luni, 20 decembrie 2010

RESURSELE SI RATIONALITATEA UTILIZARII LOR


NATURA furnizeaza omului elementele necesare vietii, dar nu pe toate si de-a gata. De aceea, este necesar un proces de transformare (de productie), prin care omul transforma si adapteaza elementele din natura nevoilor sale.
RESURSELE  reprezinta ansamblul elementelor pe care omul le foloseste in activitatea sa pentru a-si satisface trebuintele si pe baza carora isi asigura consumul.
Resursele se impart in :
a)      resurse primare,formate din: potentialul uman si cel natural;
b)      resurse derivate, formate pe baza celor primare ( masini, utilaje, experienta stiintifica, tehnica, etc.).
Dupa durata folosirii lor in timp, resursele naturale se impart in:
a)      resurse naturale neregenerabile sau epuizabile (minereuri, zacamintele de combustibil fosili);
b)      resurse naturale regenerabile (pamantul, apa, aerul).
Dupa posibilitatea recuperarii (refolosirii) lor in productie sau consum, resursele naturale se impart in:   
a)      Resurse  recuperabile ( fierul vechi, hartia, sticla, etc.)
b)      Resurse  partial recuperabile ( cele biologice)
c)      Resurse  nerecuperabile (energia, combustibili)
Resursele spre deosebire de nevoi sunt  limitate  la o anumita cantitate data. Dezvoltarea stiintei si tehnicii ajuta la o mai buna utilizare a resurselor, dar, limitarea resurselor este o problema principala a omenirii, caci, cresterea nevoilor nu este insotita de o crestere similara a resurselor. De aceea, resursele trebuie utilizate cat mai rational si eficient.
Folosirea resurselor limitate trebuie facuta in asa fel incat sa putem satisface cat mai deplin nevoile. Obiectivul activitatii economice il constituie o functie de maximizare a efectelor utile prin minimizarea consumului de resurse.
Rationalitatea activitatii economice consta in capacitatea omului de a actiona in concordanta cu cunostintele dobandite, anticipand rezultatele faptelor sale. Rationalitatea cere ca omul sa obtina mai multe bunuri cu acelasi efort sau chiar cu un efort mai mic. 
A avea eficienta intr-o activitate economica inseamna a satisface trebuinte mai mari cu aceleasi resurse sau chiar cu resurse mai putine.
Utilizarea eficienta a resurselor si stabilirea raportului dintre resurse si nevoi presupune o serie de idei si cunostinte care treptat au devenit o stiinta, numita stiinta economica. Deci, de problemele stabilirii acestor raporturi si utilizarea rationala a resurselor se ocupa  stiinta economica, care are ca rezultat administrarea eficienta a resurselor limitate. Aceasta stiinta studiaza modul de alocare (repartizare) a resurselor limitate in vederea satisfacerii cat mai depline a nevoilor nelimitate.
Totodata, stiinta economica ne invata cum sa ne comportam ca agenti economici pentrua actiona rational si eficient, stiinta economica are, deci, un caracter  practic  si educativ, ajutandu-ne  sa cunoastem cel mai important domeniu al vietii sociale – domeniul economic.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu